O mnie

„Traktuj swoje jedzenie jak lekarstwo, w przeciwnym wypadku lekarstwo będzie Twoim jedzeniem”

Steve Jobs

 

Nazywam się Katarzyna Szamałek. Jestem chemikiem, farmaceutą i dietetykiem. Celiakia, choroba, która także i mnie doświadczyła jednocześnie stworzyła moją pasję jaką jest dietetyka.

Od tej pory pomagam ludziom w osiągnięciu i UTRZYMANIU optymalnego stanu zdrowia. Właściwe odżywianie, utrzymanie prawidłowej wagi, z mojego punktu widzenia jest jego podstawą. Jadłospis zawsze dobieram indywidualnie z uwzględnieniem ewentualnych chorób, preferencji danej osoby i jej możliwości, bo tylko taki „uszyty na miarę”, dobrze zbilansowany i urozmaicony program żywieniowy pozwala osiągać zamierzone cele. Główny nacisk kładę na zmianę nawyków żywieniowych, aby dieta stała się nowym, stałym i zdrowym sposobem życia.
Dodatkowo moja długoletnia praca zawodowa w roli farmaceuty pozwala mi na wykorzystanie gruntownej, merytorycznej wiedzy na temat  interakcji pomiędzy dietą a przyjmowanymi przez pacjentów lekami, co z jednej strony zapewnia pacjentom bezpieczeństwo, z drugiej zaś pozwala na  dobranieoptymalnych, bezpiecznych suplementów diety, jeśli zaistnieje taka potrzeba.

 

Zakres usług:

DZIECI:

  • Rozszerzanie diety niemowląt
  • Alergie pokarmowe i nietolerancje
  • Zaparcia u dzieci
  • Celiakia
  • Neofobia żywieniowa i dzieci „niejadki”

DOROŚLI:

  • Kontrola masy ciała „skuteczne pozbywanie się nadprogramowych kilogramów”
  • Cukrzyca ciążowa
  • Dieta w okresie laktacji
  • Endometrioza
  • Celiakia
  • Hashimoto
  • Insulinooporność
  • Hipoglikemia rektywna
  • Zaburzenia jeliwowe (IBS, SIBO, zespól Crohna)
  • Zaburzenia lipidowe
  • Dna moczanowa
  • Osteopenia i osteoporoza
  • miażdżyca

 

 

 

 

Czego pacjent może się spodziewać podczas konsultacji u dietetyka:

 

– analizy stylu życia i nawyków żywieniowych

– wnikliwej analizy badań laboratoryjnych

 

– dokładnego wywiadu zdrowotnego (ewentualnych schorzeń, przyjmowanych leków, celów jakie chciałby osiągnąć pacjent: np zmniejszenie masy ciała, obniżenie poziomu glukozy we krwi, obniżenie poziomu cholesterolu, zapobieganie zaparciom, zwiększenie odporności i inne. 

 

– spersonalizowanego planu żywieniowego, w oparciu o najwyższe standardy, zgodne z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia i Instytutu Żywności i Żywienia. (biorąc pod uwagę aktualny stan zdrowia pacjenta, w tym istniejące schorzenia, choroby przewlekłe, alergie pokarmowe czy nietolerancje. Taki plan respektuje indywidualne upodobania smakowe, kulturowe i społeczne pacjenta. To znaczy, że uwzględnia jedzenie, które pacjent lubi, co zwiększa prawdopodobieństwo, że plan zostanie długofalowo przyjęty, ponadto uwzględnia zapotrzebowanie kaloryczne pacjenta zależne od wieku, płci, aktywności fizycznej i innych czynników) Spersonalizowany plan żywieniowy jest efektem współpracy między pacjentem a dietetykiem. To narzędzie, które ma na celu wprowadzenie trwałych zmian w stylu życia, prowadzących do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji.

 

– W razie potrzeby – konsultacji z lekarzem odpowiedniej specjalizacji

 

– edukacji żywieniowej

 

– monitorowania postępów

 

– wsparcia psychologicznego

 

– dużej dawki motywacji i energii do zmian

Specjalizacja

Dietetyk

Doświadczenie

10+ Lat

Obszary działania

Skontaktuj się z nami już dzisiaj

+48 606 804 275

7 Góra Med. © 2023 All Right Reserved